9
15. decembra 2020

Ako si dopriať niečo výnimočné? Skúste 5 gastrozážitkov, ktoré vám ukážu Európu v novom svetle

Text: Jakub Stank
Ilustrácie: Andrea Šafaříková

Let balónom ponad vinice, ktorých plody neskôr ochutnáte, reštaurácia v tatranskom mlyne, kde nemajú jedálny lístok, alebo večera na Islande, ktorú si budete musieť uloviť. Občas sa oplatí investovať do seba a nemáme na mysli vzdelávanie, rozvoj vlastných zručností ani hmotné veci. Bohatstvo sa skrýva aj v zážitkoch, ktoré nás formujú. Čo tak spojiť spoznávanie iných krajín, kultúr a ľudí s pôžitkom z dobrého jedla? Máme niekoľko tipov, ktoré by mohli v roku 2021 stáť za to.

Prebiehajúca pandémia už mesiace takmer nepretržite drží doma veľkú časť sveta a jedným zo segmentov, ktoré na ňu najviac doplácajú, je aj gastronómia. A to je obrovská škoda.

Chuť totiž patrí k zmyslom, ktoré nám okrem pôžitku otvárajú bránu k hlbšiemu poznaniu niečoho nového. Väčšina z nás preto dúfa, že prichádzajúci rok prinesie vytúženú zmenu a s ňou možnosti, ako si peniaze a čas naplno užiť.

Gastronomické zážitky môžu byť presne tým, čo hľadáte.

Čo je Magnifica?

Magnifica je nadštandardná starostlivosť o vybraných klientov VÚB banky. Okrem osobného bankára, samostatnej siete pobočiek, či služby InvestPlan, prináša aj hodnotný obsah, ktorý Vám ukáže, ako si peniaze nielen udržať a znásobiť, ale aj naplno užiť.

Zistiť viac

Luxus a zážitok z jedla v Gašperovom mlyne 

Na konci podtatranskej obce Batizovce stojí Gašperov mlyn. Vila, ktorá dýcha rozprávkovou atmosférou minulosti, stojí na mieste pôvodného mlyna v tatranskej oblasti. Bez neho sa kedysi nezaobišla žiadna dedina. Gašperov mlyn by ste určite nemali obísť, ak milujete prekvapenia. Jedálneho lístka sa tu totiž nedočkáte. 

V Gašperovom mlyne hrajú s hosťami zaujímavú hru. „Menu pripravujeme celý deň a naši hostia nikdy nevedia, čo im naservírujeme. Zakaždým je to prekvapenie, čo si z ich strany vyžaduje istú dávku dôvery a odvahu,“ hovorí Slavomíra Raškovič.

„Hostia málokedy vedia vyčítať, čo ich čaká. Varíme z toho, čo vypestujeme. Navyše tu máme vďaka šéfkuchárovi bylinkovú záhradu i skleník.“

Slavomíra Raškovič

Degustačné menu zložené z deviatich chodov pripravuje špičkový šéfkuchár Jozef Breza, ktorého časopis Gurmán zaradil medzi 20 Best Chefs na Slovensku. Menu vždy kreuje so svojím asistentom a pri varení kladie dôraz na vyvážené chute a vzhľad jedla, no najmä na jeho poctivú prípravu z kvalitných lokálnych surovín. 

„Hostia málokedy vedia vyčítať, čo ich čaká. Varíme z toho, čo vypestujeme. Navyše tu máme vďaka šéfkuchárovi bylinkovú záhradu i skleník,“ približuje idylickú atmosféru mlyna Slavomíra Raškovič. 

K degustačnému menu v mlyne ponúkajú aj kvalitné vzorky slovenských vín z malých vinárstiev. Posedenie v mlyne je adult friendly, čo znamená, že návšteva s deťmi sa neodporúča. „Degustácia trvá tri hodiny. Máme tu chilloutovú atmosféru, kde si môžu hostia po náročných dňoch dopriať pokoj a vypnúť,“ dodáva manažérka. 

Cena: Degustačné menu stojí 100 eur na osobu. Stôl v Gašperovom mlyne si treba rezervovať aspoň dva týždne vopred v časoch od 17.00 h do 19.30 h. V súvislosti s pandemickými opatreniami je mlyn momentálne zatvorený. Hostia sa však už teraz môžu tešiť na zaujímavé novinky a prekvapenia.

Vínne potulky Tokajom aj v zime 

Tokaj je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku, o ktorú sa delíme s našimi južnými susedmi, a najdôležitejším vinárskym regiónom sladkých vín na svete.

„Vinárski znalci ho prirovnávajú k slávnej francúzskej oblasti Sauternes, pričom fanúšikmi tokajských vín boli ruskí cári i najslávnejší francúzsky kráľ Ľudovít XIV., ktorému hovorili Kráľ Slnko,“ hovorí sprievodca Tokajom Marek Hirko. 

Zažiť Tokaj môže byť úplne novým zážitkom aj vďaka ľuďom, ktorí urobia všetko preto, aby vám splnili sny. Patrí sem aj let balónom nad vinicami, po ktorom sa môžete pustiť do degustovania tých najlepších vín.

Ak milujete domáce syry, naservírujú vám ich v mestečku Tarcal. „V spojitosti s tokajskými vínami z renomovaného lokálneho Vinárstva gróf Degenfeld chutia vynikajúco. Vlastnia ho potomkovia nemeckej šľachtickej rodiny, ktorým po páde železnej opony vrátili pôvodné vinohrady i kaštieľ,“ vysvetľuje Marek Hirko.

Po ochutnávke dobre padne aj prechádzka ku kaplnke sv. Terézie, odkiaľ je úžasný výhľad na zemplínsku rovinu a okolité kopce. V 18. storočí ju dal postaviť známy gróf Grassalkovič z vďačnosti ku vtedajšej panovníčke Márii Terézii.

„Okrem tradičných spôsobov necháva svoje vína dozrievať v hlinených amforách, ktoré doviezol až z Gruzínska, a ich chute sú skutočným zážitkom.“

Marek Hirko

Výborné maďarské menu v slovenčine ponúkajú v mestečku Sárospatak v tradičnej maďarskej čárde. V ponuke je, samozrejme, aj rybacia polievka halászlé a rybacie špeciality z riek Bodrog a Tisa. To všetko možno zavŕšiť návštevou vinárskeho domčeka Matúša Vdovjaka z Veľkej Tŕne, ktorý patrí ku generácii nastupujúcich vinárov tzv. tokaj underground.

„Okrem tradičných spôsobov necháva svoje vína dozrievať v hlinených amforách, ktoré doviezol až z Gruzínska, a ich chute sú skutočným zážitkom,“ opisuje Marek Hirko. Výnimočné gastronomické zážitky sú skutočne na dosah ruky, pričom oproti tým zahraničným sú stále cenovo dostupné.

Cena: Od 150 eur na osobu, pričom v Travel2tokaj sa postarajú o váš odvoz, prípadne aj o ubytovanie. 

Moje investície majú plán

Vďaka novej službe Investplan je váš bankár schopný namodelovať pre vás vhodné portfólio a poskytovať vám pravidelné investičné odporúčania.

Zistiť viac

Michelinská gastronómia vo Viedni

Ak milujete eleganciu a minimalizmus a radi by ste ochutnali niečo mimo slovenskej kuchyne, vyberte sa do susednej Viedne. Hlavné mesto Rakúska je rajom pre milovníkov mäsa. Takmer na každom rohu nájdete „Würstelstand“ s tradičnými klobáskami, multikultúrna Viedeň však ponúka aj kuchyňu na úplne inej úrovni.

V michelinskej reštaurácii Steirereck v Stadtparku s výhľadom na mestský park vám naservírujú to najlepšie z rakúskej kuchyne. Luxusná reštaurácia patrí medzi 50 najlepších na svete, no objavila sa už aj v prvej desiatke. Jedlo v nej pripravuje šéfkuchár Heinz Reitbauer z najlepších surovín a servírovanie degustačného menu je spojené so skutočným zážitkom, na ktorý si treba vyhradiť aspoň tri hodiny. 

V Steirereck si môžete vybrať z pevného menu alebo á la carte pripraveného na kartičkách, napiť sa z ručne fúkaných sklenených pohárov a zažiť dokonalú obsluhu. Jedným z najobľúbenejších pokrmov je chlieb, ktorý vám ponúknu na chlebovom vozíku v rôznych variáciách.

Medzi špecialitami nájdete aj sumca zo známeho zámockého jazera Schönbrunn vo včelom vosku s citrusovými plátkami, ovocný sad s mandľami, sladkou ďatelinou a feniklovým peľom alebo ovocie bohov s lieskovými orieškami a slaným karamelom. 

Cena: Cena menu sa pohybuje od 150 € na osobu. 

Križovatka kultúr v divokej Andalúzii

Ak milujete cestovanie a nevadí Vám let lietadlom, vyberte sa do najjužnejšej časti Európy. „Andalúzia patrí medzi gastronomické veľmoci a predstavuje bohatú mozaiku jedál ovplyvnených kulinárskymi zvyklosťami al-ándalus, maurskej a židovskej tradície.

Vo svojej podstate však andalúzska kuchyňa stavia na jednoduchosti,“ hovorí Rado Horečný, ktorý v Andalúzii žije už 19 rokov a založil si tam cestovnú agentúru. Región je povestný najlepšími rybami, morskými plodmi a kulinárskymi špecialitami, o ktorých sa málokomu sníva.

Andalúzia dýcha nielen bohatou históriou, ale vďaka skvelej klíme láka počas celého roka nádhernými plážami od Stredozemného mora až k pobrežiu divokého Atlantiku.

„Zabezpečujeme víkendové i dlhšie pobyty, ktoré sú spojené so zážitkami na mieru. To znamená, že poznáme všetky tajné zákutia Andalúzie, ktorá je kolískou ohnivého flamenca, ale aj rôznych prírodných krás,“ dodáva Rado Horečný. 

„Andalúzia patrí medzi gastronomické veľmoci a predstavuje bohatú mozaiku jedál ovplyvnených kulinárskymi zvyklosťami al-ándalus, maurskej a židovskej tradície.“

Rado Horečný

Neexistuje snáď lepšia príležitosť ako teraz zájsť do miest, ktoré inak bývajú plné turistov, a mať ich v tomto období takmer pre seba. Aj počas reštrikcií možno dojednať nezabudnuteľný výlet po olivových hájoch, spojený s ochutnávkou vína, typickej iberskej šunky Jamón iberico alebo najrôznejších tapas.

Ak chcete zažiť juh Španielska, musíte byť ako praví Andalúzania, pre ktorých je stolovanie spoločenskou udalosťou a príležitosťou k stretávaniu sa.

Cena: Cena za predĺžený víkend s ubytovaním v apartmáne pre minimálne dve osoby sa pohybuje okolo 200 eur.

Večera na Islande, ktorú si sami ulovíte 

Čo vám hovorí islandská kuchyňa? Je plná skutočných pochúťok, ktoré sú založené najmä na mäse a rybách. Na ostrove si však môžete vychutnať okrem jahňacích párkov a chutného ražného chleba aj veľa iných špecialít. Či už je to tradičné, alebo moderné jedlo, Island má všetko. Pokiaľ milujete dobrodružstvo a plavbu loďou, skúste Sea Angling Gourmet, ktorý kombinuje rybársky výlet s labužníctvom.  

Svoje jedlo si môžete chytiť aj počas nenáročného 3-hodinového morského rybolovu pri meste Húsavík na severe Islandu. Hoci si na tento gastrozážitok treba počkať do ďalšieho leta, už dnes si ho môžete zarezervovať. Plavba sa začína, hneď ako nájdete svoju loď v prístave Húsavík, oblečiete si kombinézu a vydáte sa s posádkou do nádhernej zátoky Skjálfandi obklopenej okolitými horami, útesmi a posiatej mnohými ostrovmi. Ak budete mať šťastie, možno uvidíte aj veľrybu. 

Húsavík je totiž hlavným mestom Európy na pozorovanie rôznych druhov veľrýb či delfínov. Hlavnými úlovkami na dobrodružných plavbách sú sumec, treska či makrela. Úlovok vám kapitán lode rád naporciuje tak, aby ste ju mohli priniesť do lokálnej reštaurácie, kde vám ju na islandský spôsob pripraví niektorý z talentovaných kuchárov.

Cena: Výlet loďou spojený s chytaním rýb vás na Islande vyjde okolo 150 eur na osobu.

FB Buttons

TENTO NEWSLETTER VÁM PRINÁŠA MAGNIFICA

Magnifica je nadštandardné bankovníctvo pre klientov VÚB, v ktorom získate osobného bankára, investičné poradenstvo a ďalšiu prémiovú starostlivosť.

Viac o VÚB Magnifica